Nagy Katalin Matild és Nagy Dénes

Napjárók kiállítás Martfűn

 

2022. május 25. 17.00 óra

 

A Szolnoki Metszőkör és a Szolnoki Vizu alkotóműhelyek egyik küldetése, hogy a kreativitásnak és fantázia kibontakozásának vizuális módon teret adjon, úgy, hogy a művészeti probléma felvetés válaszai kortárs szemléletű alkotásokban öltsenek testet.  A művészetek megismerésével nyitottabbá válnak a gyerekek, annak befogadására és kreatív megélésére is. Megtanulhatnak egy mindent átfogó gondolkodásmódot, mely szabad átjárást kínál a művészetek és a tudományok között is. A művészeti foglalkozás megismerteti a múlt értékeit, segít azok tovább élésében, a hagyománytisztelet kialakításában. Életre szóló szellemi-lelki gazdagságot nyújt.

A napjainkban hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent tudatosan szemlélődve, szavakkal fejezzünk ki, és ezt várjuk el másoktól, illetve önmagunktól is. Viszont a tudatos, verbálisan elérhető részünk csupán a felszín! Nem hatolunk mélyebbre, nem szánunk időt önmagunkra, ezért gyakran elveszünk a mindennapokban, a külsőségekben.

Vannak dolgok, amiket lehetetlen kimondani, beszédben átadni. Vagy legalábbis nagyon nehéz, mert borzasztóan mélyről és régről törnek elő. Még mielőtt megtanulnánk beszélni, a képek nyelvén gondolkozunk. Szimbólumokban, emlékképekben, érzetekben. A művészetek, mint a festés, a rajzolás, a zene és a költészet, mind-mind a lényünk legmélyéhez, az érzésekhez, a tudattalanhoz szólnak, sok esetben szavak nélkül, vagy metaforikusan. Az alkotófolyamat során, éppen úgy, mint az álomban vagy a meditáció közben, egy más tudatállapotba kerülünk. Koncentrációnk összpontosul, a képzeteink elszabadulnak, az időérzékünk elvész. Elengedjük a kontrollt.

Miért jó alkotni?

Az alkotás kifejezésmód. Vannak olyan dolgok az életben, amiket nem tudunk, vagy nem akarunk megfogalmazni. A művészet segít kimondani azt, amit talán szóban, személyesen nem vagyunk képesek kifejezni.

Az alkotás tükör. A mű bemutatja az alkotóját. Ott vagyunk benne, hiszen belőlünk született.

Az alkotás gyógyít. Az alkotás során, olyan csúcspontok és mély völgyek találnak ránk, amik nagyon mélyről jövő érzelmeket mozgatnak meg.

Az alkotás örömforrás. Egy állapot, amely során megszűnik az idő, belefeledkezel a pillanatba, bezárkózol, de közben ki is nyílsz.

Az alkotás aktív pihenés. Az alkotás során pörögnek az agytekervények, ténykedünk és dolgozunk és nem érvényesül a KELL meg a MUSZÁJ, akkor remek kikapcsolódás! Kiszakít az szürke hétköznapokból.

Az alkotás célokat ad. Ahhoz, hogy alkotni tudjunk, el kell határoznunk, hogy a művet elkészítjük

Az alkotás önbizalmat ad. Alkotás előtt képesek vagyunk egy folyamatot eltervezni, majd a megvalósítás során képesek vagyunk önfeledten boldognak lenni. Ez már önmagában siker

Az alkotás közösséget kovácsol.

A mi kis csoportjaink is így működnek!

A falakon alkotásokon keresztül betekintést nyerhetünk a résztvevő fiatalok kreativitásába, fantáziájába és gondolataikba. Megmutatják véleményeiket a minket körülvevő világról, a számukra fontos értékekről.

/Nagy Katalin Matild/

„A művészet tulajdonképpen egyfajta öngyógyítás a boldogtalanság enyhítésére. Nem való mindenkinek, és ezzel nincs semmi baj. Ha valakinek megfelel az, ami van, csak ül, és nem alkot semmit. A művész viszont elégedetlen, így mindig csinál valamit: megszólal, fest, vagy csak keresztbe teszi a lábát, és felkiált: ez a művészet!”

Wahorn András

 

 

van még...

Olvasásra ajánljuk

II. Szolnoki Grafikai Szimpózium

A Szolnoki Művésztelep 2022-ben, másodszorra ad otthont a Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesületének szervezésében megrendezendő Szolnoki Grafikai Szimpóziumnak. A program 21 hazai és határon túli grafikusművész,

tovább olvasom »

Vargha Gyula Városi Könyvtár

Negyedikeseknek tartott rendkívüli irodalom órát a MESESZÁLAK együttes a könyvtárban. Gyerekek által írt meséket dolgoztak fel népdalokkal, népzenével, amit homokanimációval illusztráltak. A gyerekeket teljesen magával

tovább olvasom »

megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn